Hoogbegaafdheid en onderwijs: passend of knellend?

| | ,

De afdeling Flevoland van de VUvereniging organiseert op 8 oktober om 19.30 uur in Theater Posa te Lelystad een lezing over hoogbegaafdheid, hoogbegaafde kinderen en met welk type onderwijs zij gebaat zijn. Aansluitend een gesprek met de zaal.

Van hoogbegaafden is bekend dat ze niet vanzelfsprekend een gelukkig leven leiden of hoge studiecijfers leveren. Slechte prestaties, fikse vertraging en uitval op school zijn voor deze groep leerlingen niet ongewoon. Hoe komt dat? Ze zijn immers snel, slim, sensitief, autonoom, nieuwsgierig, creatief en gedreven.

Als hoogbegaafdheid bij een leerling eenmaal is onderkend, dan kan het onderwijs er ook wat mee. Basisscholen bieden oplossingen met verrijkende of verdiepende leerstof of door het vormen van zogenaamde plusklassen. Daarnaast bestaat voltijds basisonderwijs voor hoogbegaafde kinderen.

Een deskundige, twee mensen uit het onderwijs en een ervaringsdeskundige vertellen ieder vanuit hun eigen perspectief wat hoogbegaafdheid en onderwijs voor uitdagingen kent. Hoe herken je het, wat kan er allemaal mis gaan en hoe ziet een aangepast onderwijsprogramma eruit?

SPREKERS

Hanneke van Dasler studeerde ontwikkelingspsychologie en neuropsychologie. In Nijmegen heeft ze een postacademische studie diagnostiek en begeleiding van hoogbegaafde kinderen, jongeren en volwassenen gedaan. Er is nog veel onduidelijkheid over hoogbegaafdheid. Aan de hand van theoretische modellen geeft zij inzicht in de kenmerken van hoogbegaafdheid en waarom deze soms zo lastig te herkennen zijn.

Yvonne Cramer studeert aan de Technische Universiteit Eindhoven. Zij vertelt over haar moeizame weg door het onderwijs.

Sabine Robertson is locatiedirecteur van de Christiaan Huygensschool in Dronten en Yvonne den Boer is onderwijsadviseur bij de Stichting Codenz. Zij verzorgen een presentatie over het voltijdonderwijs voor hoogbegaafde kinderen in de Christiaan Huygensschool in Dronten en Zeewolde.

Aanmelden voor 1 oktober a.s. bij: vu.vereniging.afd.flevoland@gmail.com
Toegang: leden VUvereniging gratis, niet-leden 5 euro (bij binnenkomst te voldoen)

Deel dit nieuwsbericht...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Vorige artikel

Incognito op het Groentesoepfestival

Tragedie van Bredero komt thuis op Muiderslot

Volgende artikel