Lezing over archeologisch DNA-onderzoek

| |

Elke laatste donderdag van de maand organiseert Erfgoedhuis Almere een bijeenkomst over de geschiedenis van Almere; het Erfgoedcafé. Onderwerpen die besproken worden hebben betrekking op archeologie en het gebouwde erfgoed. Iedereen is welkom, de toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Tijdens het Erfgoedcafé op donderdag 25 januari introduceert Eveline Altena, DNA-specialist en archeoloog, u in de wereld van archeologisch DNA-onderzoek.

Genetische informatie speelt een belangrijke rol bij het ontdekken van ons verleden. Wanneer menselijke resten worden opgegraven is DNA-onderzoek een manier om meer te weten te komen over de persoon. Geslacht, gezondheid maar ook uiterlijke kenmerken!

De opkomende technologie heeft geleid tot een stortvloed aan genetische informatie van (pre)historische mensen en zelfs populaties! Met deze informatie kunnen vragen worden beantwoord waarvan jaren geleden gedacht werd dat die nooit beantwoord zouden kunnen worden.

Tijdens deze lezing kunt u meer ontdekken over DNA-onderzoek in de archeologie. Altena schetst een beeld van nieuwe inzichten op dit gebied en wat de mogelijkheden zijn voor de Nederlandse archeologie.

Een film van Richard Vierbergen ©Ri4

Eveline Altena heeft archeologie gestudeerd in Leiden en is sinds 2006 werkzaam op het Forensisch Laboratorium voor DNA-onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum in Leiden. Daar promoveert zij op DNA-onderzoek op archeologische menselijke resten. Daarnaast maakt ze, samen met Lisette Kootker, deel uit van het samenwerkingsverband Skeletloket van waaruit op commerciële basis archeologisch DNA- en isotopenonderzoek wordt uitgevoerd.

Het Erfgoedhuis Almere is gevestigd aan het Baltimoreplein 112 te Almere Buiten

Programma:

– 16.30 uur inloop
– 17.00 uur welkomstwoord
– 17.05 uur lezing door Eveline Altena
– 17.40 uur borrel
– 18.15 uur einde

Kijk voor meer informatie op www.almere.nl/archeologie

Deel dit nieuwsbericht...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Vorige artikel

Groot Weerbaarheid Evenement voor Kinderen

6 en 7 februari stremming Noordersluis

Volgende artikel