PLUS Van Ommen verkoopt Fairtrade Kerststerren

| | ,

PLUS Van Ommen verkoopt Fairtrade Kerststerren en is daarmee – samen met de andere PLUS Supermarkten – de eerste van Nederland! Het heeft alles te maken met een zogenoemde ‘Fairtrade cents pilot’, waarmee wordt gestreden voor een hoger loon voor arbeiders op Afrikaanse kwekerijen voor jonge planten.

“De kerststerren die bij ons in de winkel liggen, komen van de kwekerij Wagagai in Oeganda waar ruim 2.000 mensen – veelal vrouwen – werken”, vertelt supermarktondernemer Marcel van Ommen. “Van elke verkochte Fairtrade Kerstster doneren we een klein bedrag aan een speciaal fonds dat aan het eind van het jaar de arbeiders een extra bonus uitbetaald.” 

“Met dit extraatje is het voor de arbeiders in Afrika makkelijker om zich te voorzien in de basisbehoeften van hem/haarzelf en het gezin. Denk aan voedzaam eten, kleding, onderwijs, transport en gezondheidszorg”
– Marcel van Ommen

Strijden voor een leefbaar loon

Een leefbaar loon is een belangrijk mensenrecht, maar lang niet overal vanzelfsprekend. Fairtrade werkt, als onderdeel van een bredere aanpak, hard aan de ‘Fairtrade cents pilot’. “Wij steunen dit initiatief van harte en roepen ook andere supermarkten en retailers op om hetzelfde te doen”, vertelt mede-eigenaar Edwin van Ommen.

Partners in crime

De partners in de ‘Fairtrade cents pilot’ zijn Fairtrade International, Wagagai, Selecta One en Orange Dümmen. Gezamenlijk nemen de partijen in de bloemenketen hun verantwoordelijkheid door een eerlijke prijs te betalen voor de jonge planten die uit Afrika komen en in Europa worden opgekweekt. In 2017 werd met de verkoop van 900.000 Fairtrade Kerststerren een dertiende maand gerealiseerd!

Hoopvolle arbeiders

De vrouwen op de kwekerij in Oeganda zijn enthousiast over de pilot en geven aan dat het hen meer financiële ruimte biedt. Namyalo Hidayah, 23 jaar, getrouwd en moeder van twee kinderen: “Deze pilot geeft ons hoop voor de toekomst. En het succes ervan geeft ons wat meer financiële ruimte voor het dagelijkse leven, zoals het kopen van huisraad.”

Ook Rebecca Nabulo, 26 jaar, alleenstaand en moeder van een dochtertje profiteert van de verkoop van Fairtrade Kerststerren: “Met het extra salaris dat ik kreeg, kon ik afgelopen jaar het schoolgeld van mijn dochter te betalen.”

Rebecca Nabulo | foto aangeleverd
Deel dit nieuwsbericht...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Vorige artikel

Magische lichtjeswandeling Oostvaardersplassen

Verkiezingsprogramma van de Flevolandse VVD voor Provinciale Staten Flevoland

Volgende artikel