Tragedie van Bredero komt thuis op Muiderslot

Op 21 september 2018 speelt Theater Kwast Bredero’s tragikomedie Lucelle in de Ridderzaal van het Muiderslot. En dat voelt als thuiskomen.

Bredero kwam namelijk in 1616 zelf op het Muiderslot langs om bij kasteelheer P.C. Hooft de beroemde rechtsgeleerde Hugo de Groot te introduceren. Daarnaast droeg Bredero Lucelle op aan Maria Tesselschade. Zij was een hartsvriendin van Hooft en daarom vaak te gast op het slot. Bredero wist haar met deze tragikomedie tot tranen te roeren. Naast dit alles is één van de topstukken uit de collectie van het Muiderslot, het schilderij dat Jan Miense Molenaer in 1636 van het slot van Lucelle maakte. Kortom, geen betere plek om dit stuk te spelen.

Bredero’s Romeo & Juliet (of eigenlijk Bredero’s Juliet)

Deze nieuwe productie van Theater Kwast is een onverwacht actuele tragedie met bizarre komische wendingen, zoals die alleen uit de pen van de beroemde Amsterdamse toneelschrijver kon vloeien. De invloeden van Amsterdam dat in 1615 uit zijn voegen barstte sijpelde door het scherpe observatie vermogen van Bredero zijn tragikomedie Lucelle in en geven een onverwacht actuele kijk op de samenleving, met vooruitwijzingen naar onze #MeToo-discussie en de positie van politieke vluchtelingen. Het stuk is daarnast een ware Romeo & Juliet van Bredero. Alhoewel Bredero eigenlijk meer oog lijkt te hebben voor zijn titelheldin en van haar een ware powervrouw maakte, die initiatief in de liefde durfde te nemen.

Onder de neus van een rijke Franse weduwnaar ontvlamt een verboden liefde tussen zijn dochter Lucelle en haar luitleraar Ascagnes. Ondertussen zijn er meerdere kapers op de kust en hebben de bedienden Lekkerbeetje en Pannetjevet zo hun eigen agenda.

Theater Kwast

Theater Kwast is specialist in het spelen van Nederlands theater uit de Gouden Eeuw. Voor de producties grijpen ze terug op de 17e-eeuwse theaterpraktijk, die dichter tegen moderne musicals, dan tegen klassiek toneel aanlag. Muziek, beweging en actie spelen naast de tekst een belangrijke rol voor een publiek dat uitdrukkelijk wordt verzocht zich niet afzijdig te houden. In januari stond Theater Kwast nog met Vondels Gysbreght van Aemstel in de resten van de 17e-eeuwse schouwburg op de Amsterdamse Keizersgracht en nu bijten ze zich vanwege zijn 400ste sterfdag vast in Bredero

De voorstelling is op Vrijdag 21 september 2018 om 20.15 uur in het Muiderslot. 
Kaarten zijn voor volwassenen: €24,50,- (inclusief pauzeconsumptie) en kinderen (tot 15 jaar): €18,50,- (inclusief pauzeconsumptie) te bestellen via www.muiderslot.nl