Eerste verse sojaoogst in Flevoland geslaagd

| |

Zondag 22 september 2019 vond de eerste oogst van de verse sojaboontjes, genaamd ‘Dutch Edamame’ in Flevoland plaats. De boeren zijn dag en nacht bezig geweest met de oogst, het doppen op het land en het vervoeren naar de fabriek en Flevolandse restaurants. De boontjes zijn te proeven tijdens de Flevolandse restaurantweken.

Van grond tot mond

De peulen zijn van de plant gehaald en direct gedopt. De boontjes worden naar de fabriek gebracht om ze te blancheren en daarna in te vriezen. Op klantniveau worden ze nu verspreid. Een deel van de biologische teelt is medio november verkrijgbaar bij Ekoplaza. Daarnaast wordt Dutch Edamame verkocht in buitenlandse speciaalzaken. Voor de niet biologische teelt zijn de boeren in gesprek met Nederlandse supermarkten.

Proeven tijdens restaurantweken

Dutch Edamame kan van 23 september tot 13 oktober 2019 geproefd worden in een aantal Flevolandse restaurants. Provincie Flevoland daagt middels de challenge ‘Eet als een pionier’ koks uit om heerlijke gerechten te verzinnen met verse soja in de hoofdrol. Ga voor een overzicht met deelnemende restaurants naar onze dossierpagina.

Dutch Edamame: van én voor eigen bodem

Dutch Edamame is een initiatief waarin tien Flevolandse telers, samen met ketenpartners, de uitdaging zijn aangegaan om als eerste in Nederland op grote schaal (40 hectare), verse sojaboontjes te verbouwen en vermarkten. De peulvrucht haalt zelf stikstof uit de lucht om te groeien en verrijkt tegelijk de bodem. Duurzaam, praktisch en passend binnen de kringlooplandbouwambities van Nederland. Meer weten? Kijk op dutchedamame.nl.

Proeftuin Growing Green Proteins

Dutch Edamame is onderdeel van de proeftuin Growing Green Proteins, die de economische kansen én de uitdagingen van de eiwittransitie onderzoekt. Op de Floriade Expo 2022 presenteren we de pilots in ons Innovatiepaviljoen. De proeftuin is onderdeel van de Agro Innovatiemotor van Landbouw Meerdere Smaken.

Deel dit nieuwsbericht...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Vorige artikel

Gemeente zoekt eigenaar kajuitboot

College stemt in met gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding

Volgende artikel