Filmhuis draait op Internationale vrouwendag de film Roma (16+)

| |

Internationale vrouwendag, 8 maart, staat elk jaar in het teken van strijdbaarheid en een solidariteitsgevoel van vrouwen overal ter wereld. Dit jaar draait in het filmhuis in bibliotheek Stad de film Roma waarin twee bijna onoverwinnelijke vrouwen de hoofdrol spelen. Naast 8 maart draait de film ook op zaterdag 9, dinsdag 12 en woensdag 13 maart.

 

Roma, onderscheiden met drie Oscars

Roma vertelt het semi-autobiografische verhaal van een middenklassengezin in Mexico-Stad, eind jaren zeventig. Een rumoerige tijd waarin inflatie en overheidsuitgaven toenemen en uiteindelijk een zware economische crisis op komst is. Roma legt het perspectief bij het kindermeisje Cleo. Zij is afkomstig uit een inheemse bevolkingsgroep en woont in bij een gezin uit de hogere middenklasse.

De regisseur schrijft met deze film een liefdesbrief aan de vrouwen die hem hebben grootgebracht en schetst een levendig, ontroerend portret van de dagelijkse strijd van families en de sociale hiërarchie in het onrustige politieke klimaat van de jaren zeventig.

Filmprogrammeur Levien van Oorschot over Roma:

Wat mij betreft is Roma veruit de beste en mooiste film van het afgelopen jaar. Technisch onovertroffen in zwart-wit geschoten. De manier waarop de camera beweegt in trage en lange shots en het verhaal vormgeeft, is wonderschoon. Dit is pure poëzie!.

De titel Roma verwijst naar een buurt in Mexico-Stad. Soms lijkt het of het werk in een studio is gedraaid, zoals in het oude Hollywood, waar steden werden nagebouwd zodat de regisseur licht en geluid precies kon stileren. Zo perfect is de cinematografie in deze film. Roma is een ode aan het moederschap in welke vorm dan ook. De film is een Netflix productie en slechts in een handjevol cinema’s te zien geweest. Met een paar drukken op de knop kun je deze film thuis op de bank kijken, maar dan ontneemt je jezelf een overrompelende filmervaring. Natuurlijk komt Roma het best tot zijn recht op het grote doek. Dit is een onbetwist meesterwerk en een krachtige ode aan de sterke vrouw!

Kaarten (€ 7,75 voor leden en € 9,25 voor niet-leden) zijn verkrijgbaar via de website www.denieuwebibliotheek.nl of bij de klantenservicebalie in de bibliotheek.

Deel dit nieuwsbericht...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Vorige artikel

Flevolandse Zakenvrouw 2018 eventmanager Floriade

Karlijn Kistemaker maakt locatievoorstelling ‘Er was eens een pretpark’

Volgende artikel