Gestrand 2019 gaat niet door

| |

Festival Gestrand – Foto: Richard Terborg

Festival Gestrand is in 2005 ontstaan met het samenkomen van tweeëntwintig vrienden op het Almeerderstrand en groeide door de jaren uit tot een festival met ruim 5.500 bezoekers in 2017.

Samen op het gratis strandfestival genietend van livemuziek op drie podia, theater over het hele terrein, een zelfgebouwd kunstzinnig decor, diverse vormen van water- en strandsport en voor ook elkaar.

Gestrand groeide ieder jaar proportioneel. Niet alleen qua bezoekers, maar ook qua kosten en de uren die de organisatie er altijd met liefde vrijwillig in heeft gestoken. Om het festival een toekomst te geven, was er verandering nodig. Het was niet meer haalbaar voor het team om de werkzaamheden en verantwoordelijkheden voor een festival met 6.000 bezoekers volledig op vrijwillige basis te doen. Hier heeft het team in 2018 hard aan gewerkt, wat resulteerde in het huidige concept. Een opzet waar men achter stond en die het nodige perspectief gaf voor de toekomst.

Hoewel de voorbereidingen voor de productie voorspoedig verliepen, er een mooie programmering was neergezet en de kaartverkoop goed begon, liep de voorverkoop de laatste maand sterk terug. De situatie werd door de organisatie grondig bestudeerd, men ging in gesprek met bezoekers en heeft zich laten adviseren door diverse partijen, om vervolgens hierop bij te sturen. Met nog een maand te gaan tot aan de opbouw was het team bij het laatste Go / No Go moment niet afdoende gerust op een goede afloop.

Het grote financiële risico voor de organisatoren als vriendengroep zonder bedrijf met de nodige financiële reserves werd te groot. Dit risico wil men ook niet delen met alle partijen die het festival ook dit jaar weer samen met het team tot een succes wilden maken. Daarom is er afgelopen donderdag na veel overleg besloten om de herinnering aan Gestrand te laten zoals deze is en alle werkzaamheden te staken. Het besluit om te stoppen valt het team zeer zwaar, maar het is het meest verantwoorde besluit voor alle partijen op dit moment. Alle bezoekers die wel al een kaartje hebben gekocht, krijgen hun geld binnenkort teruggestort op hun rekening.

Wij hebben twaalf jaar lang genoten van het beste publiek ooit! Van tweeëntwintig naar duizenden vrienden, een storm doorstaan met iedereen vechtend voor onze spullen, samen BBQ’en en tot diep in de nacht doorgaan bij het kampvuur. Onze kleine ideale samenleving. Wat gaan wij dat missen! Hierbij willen we ook alle partners en vrijwilligers ontzettend veel bedanken, die dit jarenlang mede mogelijk hebben gemaakt en ons ook dit jaar weer hebben gesteund in de aanloop.

organisatie Gestrand

Previous

Ouder en Kind Festival nu officieel stichting

Stichting BOT open dagen 2019

Next