Saxenburgh Medisch Centrum Hardenberg inspiratie voor Flevoland?

| |

Tijdens het werkbezoek van Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) op Urk, zegde ze toe naar Hardenberg te gaan om te onderzoeken hoe het nieuwe ziekenhuis daar tot stand is gekomen.

Met het faillissement van MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad dreigt Urk buiten de boot te vallen als het aankomt op spoedeisende hulp en aanrijtijden. En dat levert potentieel levensbedreigende situaties op. Daarom is een ingrijpende verandering in de regio noodzakelijk.

Wat de Urker wethouder Freek Brouwer betreft zou het mooi zijn als St Jansdal uit Harderwijk, die onlangs een doorstart maakte in Lelystad, het scenario gaat onderzoeken om een nieuw ziekenhuis te bouwen op een centrale locatie dichtbij de A6. Carla Dik-Faber is benieuwd naar de wijze waarop ziekenhuis, zorgverzekeraars en samenleving in regio Hardenberg tot nieuwbouw zijn overgegaan. “Het verzorgingsgebied is vergelijkbaar en in 2020 wordt daar Saxenburgh Medisch Centrum geopend. Een volwaardig ziekenhuis. Deze casus is interessant en biedt mogelijk inzichten die voor regio Flevoland bruikbaar zijn.”

Het ChristenUnie Tweede Kamerlid deed haar toezeggingen tijdens een bezoek aan de FRS (First Responders). Dit is een groep vrijwilligers die met een ambulance zorgen voor de continue beschikbaarheid van eerste hulp op Urk. Er is veel waardering voor deze vrijwilligers, zowel vanuit de politiek als de samenleving. Teunis Verheij, teamleider bij de FRS, legt uit: “Deze hulppost wordt gefinancierd door gemeente, bedrijven en particuliere donateurs. Een bijzondere constructie die typisch is voor Urk.”

Uit onderzoek blijkt dat de snelle hulp die de FRS biedt de invaliditeit na lichamelijk falen, zoals bijvoorbeeld een hartstilstand, aanzienlijk terugdringt. Ondanks het werk van de FRS blijft het faillissement van het ziekenhuis in Lelystad een groot probleem voor Urk. “De FSR is snel bij de mensen als er iets gebeurt, maar de afstand tot een ziekenhuis met spoedeisende hulp is door het faillissement van MC IJsselmeerziekenhuizen veel groter geworden. Dat probleem moet snel worden opgelost” aldus Teunis Verheij.

Deel dit nieuwsbericht...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Vorige artikel

Veiling Walibi Holland levert € 10.000 op voor Stichting Opkikker

Enthousiaste leerlingen tijdens Helden in de Zorg

Volgende artikel