Almeers Taalakkoord ondertekend in bijzijn van wethouder Onderwijs

| |

Op woensdag 9 september 2020 heeft wethouder Roelie Bosch van Onderwijs samen met vertegenwoordigers van verschillende Almeerse organisaties het Almeers Taalakkoord ondertekend.

In Almere heeft naar schatting 13% tot 16% van de volwassenen tussen de 18 en 65 jaar moeite met lezen en schrijven en is er sprake van laaggeletterdheid. Dit maakt deze mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond.

Met het Taalakkoord spreken lokale organisaties met elkaar af om zich extra in te zetten voor het terugdringen van laaggeletterdheid in Almere en om daarbij samen te werken.

Naar schatting 13% tot 16% laaggeletterden in Almere betekent dat 1 op 9 Almeerders moeite heeft met het invullen van formulieren, het begrijpen van officiële brieven, het reizen met het openbaar vervoer, het begrijpen van een medicijnbijsluiter en/of het begrijpen van veiligheidsinstructies op het werk.

Terugdringen laaggeletterdheid

Met het Taalakkoord spreken lokale organisaties met elkaar af om zich extra in te zetten voor het terugdringen van laaggeletterdheid in Almere en om daarbij samen te werken. De Nieuwe Bibliotheek en De Schoor hebben hiervoor in 2019 het initiatief genomen.

Deelnemende organisaties

De organisaties die deelnemen aan dit taalakkoord zijn: De gemeente Almere, De Nieuwe Bibliotheek, De Schoor, Humanitas, VMCA, Kindercentrum Ikky, het Jonge Kind Centrum, Prago, IVIO-opleidingen, het ROC van Flevoland, Vitree, Stichting Lezen & Schrijven, Leerwerkloket Flevoland, het UWV en SeniorLive.

De deelnemende organisaties aan het Almeers Taalakkoord
Aanwezigen ondertekening Taalakkoord v.l.n.r., achter: Lida Bovenschen (VMCA), Hannie van Loon (UWV en Leerwerkloket Flevoland), Riny Slagt (Vitree), Marten Groen (Stichting Lezen & Schrijven), midden: Gérard Boekhoff (De Schoor), Henk Kuiper (Prago), Mark Vlasblom (ROC van Flevoland), Bas Klompenburg (IVIO-opleidingen), voor: Annerie Brenninkmeijer (De Nieuwe Bibliotheek), Roelie Bosch (Gemeente Almere), Eline Shtrasburg (Humanitas), Deborah Hoogendoorn (Kindercentrum Ikky).

Organisaties die zich willen aansluiten bij het Taalakkoord kunnen contact opnemen met De Nieuwe Bibliotheek of De Schoor.

Quiz

Wilt u als Almeerder helpen met het terugdringen van laaggeletterdheid? Hoe staat het met laaggeletterdheid onder jongeren? Wat is de situatie in Almere? Test uw kennis op https://doemeemettaal.nl/quiz en/of meld u aan als taalvrijwilliger.

Beide foto’s door Barbara Veres

Grote foto: wethouder van Onderwijs Roelie Bosch ondertekent namens de gemeente Almere het Taalakkoord.

Deel dit nieuwsbericht...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Vorige artikel

Roofvogels en windmolens: Flevolandse zeearenden online te volgen

Aanleg PowerParking Dronten van start

Volgende artikel