Almere Boven: luchtfoto-tentoonstelling over de ontwikkeling van Almere

| |

Stadsarchief Almere presenteert vanaf 25 augustus 2020 op vier locaties Almere Boven, een grote overzichtstentoonstelling met oude en nieuwe luchtfoto’s van de stad. In het Stadsarchief, Erfgoedhuis, de nieuwe bibliotheek in Stad en in Haven zijn verschillende, gratis toegankelijke tentoonstellingen te zien. Veel mensen uit Almere zullen op de foto’s zien hoe hun stadsdeel of buurt is ontstaan.

Stadsarchief Almere maakte voor de tentoonstelling Almere Boven een selectie uit een collectie van bijna 25.000 luchtfoto’s gemaakt tussen 1964 en 2020. Een unieke verzameling, want Almere is vrijwel de enige stad in Nederland die luchtfoto’s heeft vanaf het prille begin. Als bezoeker zie je de ontwerpen van de stad tot leven komen. Van tekentafel tot werkelijkheid.

Almere Boven toont oude luchtfoto’s van een nog lege polder in contrast met recente beelden, genomen op dezelfde plaats. Samen bieden ze een blik op de snelle groei van Almere, en op de verschillen in karakter en opzet tussen de verschillende stadsdelen.

Zoeken in een collectie van 25.000 luchtfoto’s

Met Almere Boven wil het Stadsarchief de aandacht vestigen op de grote collectie van 25.000 gedigitaliseerde luchtfoto’s. Naast een bezoek aan een of meerdere tentoonstellingen kan iedereen vanaf september ook online luchtfoto’s zoeken en bekijken via almere.nl/stadsarchief.

Samensteller Michel Langendijk wil met Almere Boven ook verbazing opwekken. ‘De oudere foto’s van Bart Hofmeester bijvoorbeeld, zijn prachtige, bijna abstracte beelden, die een groot publiek verdienen, ook van buiten Almere. Soms moet je even heel goed kijken. Na een tijdje zie je dat een paar lege vlakken op een oude luchtfoto het huidige stadsmeer het Weerwater blijkt te zijn, of het stadscentrum van de 8e stad van Nederland’.

Bart Hofmeester/AeroCamera

Bijna de helft van de getoonde luchtfoto’s  zijn van Bart Hofmeester AeroCamera. Hofmeester (1921 – 2001) was een van de pioniers van de Nederlandse luchtfotografie. Vooral zijn foto’s van de lege polder vallen op. Almere Boven toont ook foto’s van diverse andere luchtfotografen die de afgelopen 50 jaar in opdracht van de Rijksdienst IJsselmeerpolders (RIJP) en de gemeente hebben gewerkt.

Vier tentoonstellingen

Bij het samenstellen van Almere Boven werd in de collectie zoveel mooi materiaal teruggevonden dat niet één maar vier verschillende tentoonstellingen werden ingericht, steeds met een selectie foto’s gericht op het desbetreffende stadsdeel. 
 
Stuk-voor-stuk zijn aan de foto’s mooie verhalen over de ontwikkeling van Almere verbonden. Bij de tentoonstelling verschijnt daarom een gratis boekje met luchtfoto’s en een kijkwijzer met achtergronden, anekdotes en kijktips (‘let op de gele stadbus’ of ‘zie de blauwe bungalowtent op het strand’ ). Hiermee wordt de bezoeker –van jong tot oud– meegenomen in een reis van ‘bovenaf ‘ door de geschiedenis van de stad.

Al kijkend ontdek je waarom het Weerwater zo heet of en waarom een bloemkoolwijk zo genoemd wordt.

Openingstijden Almere Boven

25 augustus 2020 tot en met februari 2021

Stadsarchief Almere (luchtfoto’s uit verschillende stadsdelen)
Stadhuispromenade 2
Almere Stad (tegenover stadhuis, links onder de bibliotheek)

Geopend van woensdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00. Ook geopend op dinsdag 25 augustus, zaterdag 29 augustus, zaterdag 12 september, zaterdag 10 oktober en op verzoek. Tevens worden rondleidingen op verzoek verzorgd.

25 augustus tot en met 10 oktober 2020

de nieuwe bibliotheek in Stad (focus op luchtfoto’s uit Stad en Poort)
Stadhuisplein 101
Almere Stad
Geopend op maandag, woensdag en zaterdag van 10.00 tot 18.00, en op dinsdag, donderdag en vrijdag van 10:00 tot 20.00.

25 augustus tot en met 27 november 2020

de nieuwe bibliotheek in Haven (focus op luchtfoto’s van Haven)
Markt 41 (gebouw Corrosia)
Almere Haven
Geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 18.00 en op zaterdag van 10:00 tot 17.00.

25 augustus tot en met 27 november 2020

Erfgoedhuis Almere Buiten (focus op luchtfoto’s van Buiten)
Baltimoreplein 112 (naast station Almere Buiten)
Almere Buiten
Geopend van dinsdag tot en met donderdag van 13.00 tot 16.00.

Gratis toegang. Alle locaties 1,5 meter afstand.

Foto: door PlannedCity op Visual Hunt / CC BY-ND

Deel dit nieuwsbericht...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Vorige artikel

Parallelweg Flevoweg vanaf 17 augustus 2020 deels afgesloten

Regeling kleinschalige energie-initiatieven Flevoland weer open

Volgende artikel