Ga op zoek naar de rups van de teunisbloempijlstaart

| |

Ga in juli eens op zoek naar de rups van de teunisbloempijlstaart vlinder. Weet u een teunisbloem, wilgenroosje of kattenstaart te staan, let dan eens goed op of u daarop deze rupsen kunt vinden. De bruingestreepte rups is opvallend groot en hij heeft een gele stip met een zwarte rand op zijn achterlijf.

Vorig jaar rond deze tijd vond een bewoner in Almere een grote, bruine rups. Het bleek de rups van de teunisbloempijlstaart te zijn, een bijzondere en zeldzame nachtvlinder. Wat het extra bijzonder maakt, is dat dit de eerste vondst was van deze soort in Flevoland. Misschien is er wel ergens een populatie in Flevoland? En is er gewoon nooit goed gezocht? Terwijl er wel veel teunisbloemen en kattenstaarten bloeien in Flevoland.

Daarom roept Landschapsbeheer Flevoland op om deze soorten eens goed te bekijken en waarnemingen van de rups te melden via www.waarneming.nl of door te mailen naar wielink@landschapsbeheer.net.

In mei en juni, in de schemering, vliegt de groene teunisbloempijlstaart. Deze nachtvlinder legt eitjes op planten waar de rupsen graag van eten (waardplanten). Eerst zijn de rupsen heel klein, maar door veel te eten groeien ze snel. Daarom is juli een goede maand om te zoeken; de rupsen zijn nu redelijk groot en goed te vinden. De rups verpopt zich op de grond en overwintert verstopt in het strooisel.

In Nederland komen meer soorten pijlstaartvlinders voor. De familienaam hebben zij te danken aan het feit dat zij als rups een ‘staartje’ hebben op het uiteinde van hun lichaam. De teunisbloempijlstaart is de enige uitzondering; het staartje ontbreekt bij deze soort. In plaats daarvan heeft hij die opvallende, gele stip op zijn achterlijf.

Deel dit nieuwsbericht...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Vorige artikel

Doppio bikes te huur bij Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders

De Nieuwe Bibliotheek lanceert programma Zeepkist

Volgende artikel