Sander Kollaard 17 september 2020 bij Schrijvers on Stage online

| |

Oscar Kocken spreekt in deze online editie van Schrijvers on Stage met de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2020, Sander Kollaard. Schrijvers on Stage is een samenwerking tussen literair genootschap Eindiglaagland en de nieuwe bibliotheek.

Sander Kollaard (1961) werd de verrassende winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2020 met zijn roman Uit het leven van een hond. Het verhaal speelt zich af op een warme zomerse dag in Weesp, waar de auteur enkele jaren heeft gewoond totdat de liefde hem in 2006 naar Zweden deed verhuizen.

Uit het leven van een hond door Sander Kollaard
Uit het leven van een hond door Sander Kollaard

Uit het Libris juryrapport: “Het boek is groots in zijn eenvoud. Wij hebben gekozen voor een roman die de lezer laat nadenken over de waarde van een mensenleven. Een boek met een positief mensbeeld, dat ons schokken van herkenning heeft bezorgd, lessen in levenskunst en oprecht leesplezier.”

Kollaard beschrijft een ogenschijnlijk normale zaterdag uit het leven van Henk van Doorn, een 57-jarige alleenstaande verpleegkundige. Henk hoort dat zijn hond Schurk ongeneeslijk ziek is en binnenkort zal sterven.

De vrije zaterdag krijgt ineens een andere betekenis, wordt gekleurd door verlies, kwetsbaarheid, eenzaamheid en herinneringen. Maar er is ook doodgewoon geluk, liefde en een speelse blik op de toekomst.

Uit het leven van een hond is dus geen somber boek. Het verhaal is juist bemoedigend en sterkt de lezer. Een flinke dosis levenslust is de rode draad. Henk heeft namelijk een groot en benijdenswaardig talent: ‘Hij ziet in alles het goede, het schone en het ware’, zoals de filosofen wel zeggen.

Henk beschouwt het als zijn opdracht door alle narigheid heen te kijken en te koesteren wat goed en waardevol is. Kollaard raakte gesteld op zijn hoofdpersoon. Hij legt uit: “Zeker in deze donkere tijden laat Henk ons zien wat de moeite waard is. Een warm kloppend en doorbloed boek. Een boek over geluk.”

Eerder schreef Kollaard de veelgeprezen verhalenbundels Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde (2012) en Levensberichten (2018). Zijn debuutroman Stadium IV werd in 2015 gekozen tot Boek van de Maand in De Wereld Draait Door.

Foto: Sander Kollaard

Deel dit nieuwsbericht...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Vorige artikel

Het nieuwe vakantievliegveld van Nederland is ‘ready for take-off’

Jan Klaassen en Katrijn gaan op griezelbeestjesavontuur op de Kemphaan

Volgende artikel