Weer half miljard naar gemeenten voor TOZO

| |

Gemeenten hebben vrijdag nog eens 550 miljoen euro ontvangen voor de uitvoering van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Veel zelfstandigen zijn tevreden met de wijze waarop gemeenten tijdens de coronacrisis omgaan met de aanvragen van inkomensondersteuning, maar de verschillen zijn groot.

2 miljard

Het nieuwe voorschot gaat zowel naar uitvoering van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) als naar de werkelijke bedragen voor zelfstandigen. In totaal komt het bedrag dat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft overgemaakt op twee miljard. Eind april hadden 343.000 zelfstandigen om de corona-ondersteuning gevraagd.

Regeling uitgebreid

De regeling voor zelfstandigen wordt vrijdag ook uitgebreid met AOW’ers en grenswerkers met een onderneming. Pensioengerechtigde zelfstandigen kunnen leningen aanvragen tegen een lage rente om de crisis door te komen. Zelfstandigen die in Nederland wonen maar in een ander Europees land (EU-landen en Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Zwitserland) hun onderneming hebben, komen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor inkomensondersteuning. Zelfstandigen die in een ander Europees land wonen en een onderneming in Nederland hebben, kunnen vanaf 18 mei overbruggingsleningen aanvragen bij de gemeente Maastricht.

Tweede pakket

Tot eind mei kunnen zelfstandigen de ‘corona-ondersteuning’ aanvragen, voor een totaal van drie maanden. Volgende maand komt het kabinet met een tweede pakket aan steunmaatregelen voor ondernemers met problemen door de coronacrisis. Veel zelfstandigen zijn tevreden met de wijze waarop gemeenten tijdens de coronacrisis omgaan met aanvragen van inkomensondersteuning, maar de verschillen zijn groot. Ongeveer 30 procent is er juist negatief tot zeer negatief over. ‘Jammer genoeg moet toch nog een kwart van de zelfstandigen langer dan vier weken wachten op een reactie van hun gemeenten. Dat is te lang en ook niet goed’, constateert vakbond FNV Zelfstandigen op basis van een enquête onder ruim 1.300 zelfstandigen over de uitvoering van de Tozo-regeling.

Divers beeld

Ongeveer een vijfde van de zelfstandigen ontving binnen een week na de aanvraag geld op de rekening. ‘We zien ook hier weer een divers beeld, maar omdat de Tozo eigenlijk nog maar zo jong is, geven ook veel respondenten aan dat ze nog niets hebben ontvangen.’ De verschillen in tevredenheid lijken vooral te komen door de snelheid van betalingen van de gemeenten, aldus FNV. Gemeenten die snel betalen, of werken met voorschotten, worden vaak beter beoordeeld. Goed beoordeelde gemeenten zijn vooral kleiner zoals Aa en Hunze, Zwijndrecht, maar ook Amersfoort en Nijmegen. Minder positief zijn de zelfstandigen over onder meer Groningen en Tilburg.

Bron ANP

Vorige artikel

Disneyland Paris nodigt fans uit om mee te zingen

De bibliotheken gaan weer open!

Volgende artikel