Rijksmuseum Muiderslot viert de lente met creatief talent

| |

Het Muiderslot is meer dan een kasteel. Het is ook het oudste podium van Nederland. Sinds dichter en creatieveling P.C. Hooft er in de 17e eeuw woonde, zijn talloze schilders, muzikanten, dichters en schrijvers over de vloer geweest. In de Ridderzaal van het kasteel is vaak opgetreden. Deze podiumtraditie houdt het Muiderslot ook vandaag de dag levend.

Het kasteel opent regelmatig de poorten voor nieuw creatief talent dat uitblinkt in disciplines als dans, spoken word, theater, muziek en filosofie. Van 21 tot en met 27 maart 2021 neemt verteller, presentator en woordkunstenaar Soumaya Bazi bezoekers mee in een video-drieluik met verhalen over de lente. Iedereen kan de reeks vanuit huis volgen via muiderslot.nl/thuismuseum.


Lente in het kasteel

In de eerste aflevering geeft Annemarie den Dekker, directeur van Rijksmuseum Muiderslot een introductie op het programma en de geschiedenis van het oudste podium van Nederland. Conservator groen & duurzaamheid Thiëmo Heilbron gaat in op de lente in de historische kasteeltuinen van het Muiderslot. Erfgoedprofessional Alicia Hooserf met speciale focus op toegankelijkheid van musea voor mensen met een (visuele) beperking, leert ons hoe je met al je zintuigen van de lente kunt genieten.

De lente in woorden

In de tweede aflevering staan twee woordkunstenaars centraal. Storyteller the Shah of Holland neemt ons mee in de wereld van een kleine jongen die zijn hele omgeving opnieuw moet leren ontdekken. Hij schijnt zijn licht op Nederlandse tradities vanuit de ogen van een kind. Sholeh Rezazadeh is schrijver en debuteert binnenkort met haar roman ‘de hemel is altijd paars’. Zij deelt haar kijk op de lente en het Perzisch nieuwjaar, dat plaatsvindt op 20 maart. Kijk mee en laat je inspireren.

Dansend de lente in

In de derde aflevering is een klassiek Indiase dansvoorstelling te zien. Sharon Wezer danst in de Ridderzaal van het Muiderslot. Daarna reizen we af naar India met Muiderslot medewerker Nitish Sudhir Soundalgekar. Hij viert in India het lentefeest Holi en neemt ons mee in zijn wereld.

Elke laatste zondag van de maand

Als de poorten van Het Muiderslot weer open mogen, kun je elke laatste zondag van de maand komen genieten van bijdragen van nieuwe) makers die het publiek verrassen met muziek, dans, spoken word en meer. Alle optredens zijn gratis voor bezoekers met een geldig entreebewijs. 

Het MeeMaakPodium wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het Fonds voor Cultuurparticipatie.


Vorige artikel

Digitaal Erfgoedcafé over de berging van de Short Stirling BK716

Kies voor natuur dichtbij: realiseer groen dak!

Volgende artikel
Share
Tweet
Pin
Share