Bouw Flevolands paviljoen van start

startmoment bouw food forum Floriade

De bouw van het Flevolandse paviljoen op Floriade Expo 2022 is gestart. Dit paviljoen krijgt de naam Food Forum en wordt de ontmoetingsplek waar deskundigen samenwerken aan het voedselsysteem van morgen. Tijdens de Expo maken bezoekers hier kennis met Flevoland en onze rol als voedselproducent in het bijzonder. Flevolandse ondernemers, gemeenten en organisaties kunnen zichzelf hier in de spotlights zetten.

Innovatief en duurzaam

Het paviljoen is ontworpen door architectenbureau DoepelStrijkers en gebaseerd op de principes van Nature Based Building. Dit is ontwerpen geïnspireerd door de natuur waarbij natuurlijke processen nagebootst worden en hernieuwbare materialen gebruikt worden. Food Forum laat zien hoe we in Flevoland leven: ruim vier meter onder zeeniveau. Het gebouw lijkt opgetild te zijn tot zeespiegel-niveau en is geconstrueerd uit modulaire houten elementen. De leemgevel refereert aan de vruchtbare Flevolandse bodem.

Circulair bouwen

Het paviljoen is een voorbeeld van circulair bouwen. Het is grotendeels gemaakt uit hernieuwbare materialen. De afwerkvloer op de verdieping is van gerecycled beton versterkt met olifantengras (Miscanthus). Dit is veel lichter dan traditioneel beton, geluiddempend en volledig recyclebaar. Food Forum is het tweede gebouw in Nederland waar dit wordt toegepast. De ademende gevel regelt de vochthuishouding op een natuurlijke wijze en draagt bij aan een gezond binnenklimaat. Strukton Worksphere is verantwoordelijk voor de bouw en de engineering.

Podium voor Flevoland

‘Het bouwen van het paviljoen gaat nu echt van start! Ik ben enorm trots dat de ideeën vorm krijgen. Flevoland is straks een fantastisch gebouw rijker. Al voor Floriade van start gaat, worden hier innovaties en oplossingen getoond voor de actuele voedselvraagstukken. Denk aan klimaatadaptieve landbouw, stimuleren van consumptie van plantaardige eiwitten en het bouwen van lokale voedselketens. Relevanter kan bijna niet, juist in deze tijd!’, zegt gedeputeerde Appelman.

Voor en na Floriade Expo 2022 is Food Forum de plek waar ondernemers, studenten en onderzoekers elkaar ontmoeten en nieuwe ideeën gaan genereren over het voedselsysteem van de toekomst. Er komt een programmering over verschillende voedselonderwerpen om innovaties aan te jagen. En die kunnen in proeftuinen door heel Flevoland in de praktijk getest worden. Ook anderen kunnen een bijeenkomst organiseren of een werkplek huren in Food Forum. Samen met Aeres Hogeschool en de Village, een plek voor jonge ondernemers, vormt Food Forum de start van Flevo Campus op het Floriadeterrein. Dit Flevolandse kenniscentrum brengt opleidingen, onderzoek, ontwikkelen en ondernemen op het gebied van stedelijke voedselvraagstukken bij elkaar.

Floriade Expo 2022 gaat door

Pieter Cloo, directeur Floriade (l) en wethouder Jan Hoek (r) | Foto: Feenstra Fotografie

De gemeenteraad tijdens de Politieke Markt donderdagavond 18 juni 2020 besloten dat de Floriade Expo 2022 in Almere doorgaat. De wereldtuinbouwtentoonstelling is van 14 april tot en met 9 oktober 2022.

Lees meer

Groen licht voor de groenste hogeschool van Nederland

De bouw van het nieuwe pand van Aeres Hogeschool Almere start in juni 2020. Het gebouw komt op de Flevo Campus, een prominente plek op het Floriadeterrein in Almere. Vanaf schooljaar 2021/2022 biedt het daar een gezonde en inspirerende leer- en werkomgeving voor studenten en medewerkers.

Nu al draagt het gebouw de bijnaam ‘Groene long’ vanwege het open ontwerp waarin groen, gezondheid en duurzaamheid centraal staan. Bij de realisatie zal veel innovatieve technologie worden toegepast, waardoor het gebouw een voorbeeldfunctie krijgt.
Eind april vond na een innovatief aanbestedingstraject de definitieve gunning plaats van de bedrijven die de bouw, het installatiewerk en de realisatie van groen voor hun rekening nemen. Met het oog op circulariteit was er bij de aanbesteding nadrukkelijk ook oog voor kwaliteit, waardebehoud van het gebouw en hoogwaardig hergebruik van materialen. Dat vraagt om grote deskundigheid van de uitvoerende partijen, omdat circulair bouwen nog geen standaardpraktijk is.

Uitvoerende partijen

Voor de bouw viel de keuze in de aanbesteding op Aannemingsmaatschappij Hegeman b.v. te Nijverdal. Voor het elektrotechnisch- en werkbouwkundig installatiewerk tekent de firma HOMIJ Technische Installaties b.v. te Vianen. En de Koninklijke Ginkel Groep te Veenendaal neemt de realisatie en onderhoud van het groen voor haar rekening. BDG Architecten te Zwolle werd in een eerder stadium al geselecteerd voor het ontwerp en HEVO b.v. te ’s Hertogenbosch verzorgt het project- en kostenmanagement en directievoering.

Flevo Campus

Aeres verheugt zich op de samenwerking en nu de aanbesteding is afgerond, kan de bouw starten. Naar verwachting neemt deze ongeveer een jaar in beslag. Het streven is dat de nieuwbouw bij aanvang van het hogeschooljaar 2021/2022 in gebruik genomen wordt. Het gebouw staat dan naast het Innovatiepaviljoen van de Provincie Flevoland en nabij de Startup Village, allebei eveneens onderdeel van Flevo Campus.

Groene long

Dat groen en duurzaamheid de belangrijkste bouwstenen van het nieuwe hogeschoolgebouw zijn, is te zien aan slimme toepassingen in het ontwerp. Niet voor niets wordt Aeres Hogeschool Almere letterlijk en figuurlijk de groenste hogeschool van Nederland. Zo is de gevel vormgegeven als een zogenoemde smart skin; afhankelijk van de oriëntatie hebben de gevels daarbij verschillende eigenschappen. Denk aan zonnepanelen voor energieopwekking en een volledig groene gevel met planten die dienst doet als isolatie en versterking van de biodiversiteit. Deze gevel zal vooral aantrekkelijk zijn voor bijen, maar ook voor andere insecten en vogels.

Het gebouw krijgt bovendien een dak met wateropvang en maakt gebruik van warmte- koudeopslag
(WKO) doordat het aangesloten wordt op een Smart Thermal Grid in de wijk.
In het gebouw is zichtbaar dat het motto ‘laat de stad leven’ echt bij de Almeerse hogeschool past. In elke ruimte in het gebouw is daglicht aanwezig, direct via de gevel en indirect via de vides en open ruimtes. Waar je binnen ook bent, je staat altijd in contact met buiten, met het leven in de stad. Door dit open concept en het groen dat door het gebouw wordt gevlochten, fungeert het gebouw als een ademend en open geheel. Een groene long, symbool voor het leven zelf!

Aeres Hogeschool Almere

Passie voor groen, talent voor groei; dat is waar Aeres Hogeschool Almere voor staat. Aeres Hogeschool Almere biedt hbo-opleidingen, inclusief masteropleidingen, aan rondom de thema’s Food, Nature & Urban Green. Ook zijn er opleidingen gericht op duurzame bedrijfskunde en Geo ICT. Zo draagt Aeres Hogeschool Almere bij aan de ontwikkeling van toekomstgerichte, innovatieve professionals die in staat zijn om verantwoorde beslissingen te nemen in een complexe wereld, met natuurlijk talent voor duurzaam handelen.

Aeres Hogeschool Almere bevindt zich nu in het winkelcentrum van Almere, in de Stadhuisstraat. De nieuwbouw stelt Aeres Hogeschool in staat om de vleugels verder uit te slaan richting de toekomst.

Floriade en FlevoFood tekenen Letter Of Intent

Peter Verdaasdonk, algemeen directeur Floriade Expo 2022, en Martin Topper, voorzitter FlevoFood, tekenen bij Vereecken Fruitsappen & Appel- en Perenschilbedrijf Letter of Intent

Floriade Expo 2022 en Vereniging FlevoFood hebben maandag 10 februari een Letter of Intent (LOI) getekend bij Vereecken Fruitsappen & Appel- en Perenschilbedrijf in Dronten om de Flevolandse voedselproducten te promoten tijdens en in aanloop naar de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022.

Floriade Expo 2022 en de Vereniging FlevoFood gaan zich gezamenlijk inzetten voor de promotie van de Flevolandse voedselproducten. Zowel in aanloop naar de Floriade als tijdens de wereldtuinbouwtentoonstelling is er aandacht voor de consumptie en productie van Flevolandse producten. Er wordt samen opgetrokken voor het ontwikkelen van kennis, het leggen van samenwerkingsverbanden en het bieden van een platform voor de Flevolandse voedselproducten.
In deze LOI is ook de vertegenwoordiging van Floriade in de Task Force Korte Ketens vastgelegd. De Task Force levert een belangrijke bijdrage aan de grote veranderingen die ons voedselsysteem in de komende 10 jaar gaat doormaken. Deze oplossingen gaan niet alleen over voeding, maar ook over hoe wij ons tot elkaar verhouden, hoe wij ons landschap inrichten en hoe wij antwoorden vinden op klimaatverandering.

“Flevoland is bij uitstek een landbouwprovincie gericht op voeding. Met FlevoFood starten we deze LOI om met elkaar een positieve impact te realiseren op de voedseleconomie. Het bijeenbrengen van kennis en ontwikkeling over voedselverspilling vormt een integraal onderdeel van de missie Floriade Expo 2022. Aandacht voor de Flevolandse voedselproducten is voor ons onmiskenbaar, “
Peter Verdaasdonk, algemeen directeur Floriade Expo 2022.

Peter Verdaasdonk, algemeen directeur Floriade Expo 2022.

Vereniging FlevoFood

De Vereniging FlevoFood wil katalysator en aanspreekpunt zijn om het Flevolandse voedselproduct te stimuleren zodat zowel producent, afzetkanaal, consument en milieu daarvan optimaal profiteren. De netwerkvereniging van bedrijven, die letterlijk en figuurlijk geworteld zijn in de polder, wordt gevormd door leden die actief zijn in de landbouw, verwerking, logistiek, handel, horeca, catering en retail. De bedrijven binnen de Vereniging Flevofood werken onderling nauw samen en zoeken samenwerkingsverbanden met een groot aantal partners zoals overheden, financiële en kennisinstellingen.

Taskforce Korte Keten

De Taskforce Korte Keten stelt zich samen met Low Food tot doel in de komende jaren de transitie naar een waarden-gebaseerd voedselsysteem te versnellen. In 2030 produceren en consumeren we gezond en duurzaam voedsel en verdienen ketenpartners, inclusief de boer, een eerlijke prijs waarvoor waardering en vertrouwen een voorwaarde is. De herwaardering van de Nederlandse eetcultuur, onder andere door het groeiende internationale aanzien van de Nederlandse gastronomie, is hiervoor essentieel.

Floriade Expo 2022

Iedere tien jaar wordt de Floriade op een andere locatie in Nederland georganiseerd. Van april tot en met oktober 2022 vindt in Almere de 7de editie van de A-1 categorie wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 plaats. Met het thema ‘Growing Green Cities’ richt de Expo zich gedurende 6 maanden op de producten van de Nederlandse Tuinbouw in al zijn facetten zoals Groente & Fruit, Voedingstuinbouwproducten, Uitgangmaterialen en Sierteelt. Op het Floriadepark, dat ca. 60 hectare beslaat, staan de subthema’s Voedsel, Groen, Energie en Gezondheid centraal. Het Floriadeterrein ligt aan het Weerwater, nabij het centrum van Almere en is goed te bereiken vanaf de A6 en vanuit de stad


Bhutan en Floriade Expo 2022 tekenen intentieovereenkomst

Mr. Cornelis Klein, Consul Generaal van het Koninkrijk Bhutan in Nederland en Peter Verdaasdonk, Algemeen Directeur Floriade Almere 2022 B.V. tekenen samenwerkingsovereenkomst in aanwezigheid van Karma Pem (Bhutanees consultant in Nederland), Annemieke van Schaik (Senior Director International Participant Floriade Expo 2022) en Jelle Burggraaff (Director International Participant Floriade Expo 2022.

Het Koninkrijk Bhutan heeft de intentieovereenkomst getekend voor deelname aan de Floriade Expo 2022.

Op vrijdag 10 januari, plaatste Peter Verdaasdonk, algemeen directeur Floriade Expo 2022, zijn handtekening onder de overeenkomst. Consul Generaal Cornelis Klein en Karma Pem, Bhutanees consultant in Nederland vertegenwoordigden het Koninkrijk Bhutan bij de ondertekening. In het land zelf is het document getekend door de minister van Buitenlandse Zaken, mr dr Tandi Dorji. Het is de start van een bijzondere deelname en samenwerking.

Biologische landbouw

Bhutan wil zichtbaar zijn voor de bezoekers van de Floriade. Het land streeft naar een 100% biologisch landbouwsysteem. Het boeddhistische koninkrijk is niet rijk, maar bezit wel een hoog bruto nationaal geluk. Naast de economische welvaart brengt Bhutan ook de ecologische, sociale en culturele welvaart in kaart. Het behoud van culturele identiteit en het beschermen van de natuurlijke rijkdommen van het land spelen een grote rol.

Samenwerking

Op de Floriade in Venlo is een inzending van Bhutan tot stand gekomen met behulp van bedrijven uit de regio en de Rotary. Ook voor deelname aan de Floriade Expo 2022 ligt de uitdaging op tafel om met vereende krachten, Bhutan zichtbaar te maken op de wereldtuinbouwtentoonstelling. Bedrijven, serviceclubs en bewoners die willen bijdragen of ideeën hebben, zijn welkom om zich te melden bij de initiators voor de inzending van Bhutan. www.evenbestaatniet.nl

Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022

Iedere tien jaar wordt de Floriade op een andere locatie in Nederland georganiseerd. Van april tot en met oktober 2022 vindt in Almere de 7de editie van de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 plaats. Met het thema ‘Growing Green Cities’ richt de Expo zich gedurende 6 maanden op de producten van de Nederlandse Tuinbouw in al zijn facetten zoals Groente & Fruit, Voedingstuinbouw-producten, Uitgangmaterialen en Sierteelt. Op het Floriadepark, dat ca. 60 hectare beslaat, staan de sub-thema’s Greening the city, Feeding the city, Energizing the city en Healthying the city centraal.

Het Floriadeterrein ligt aan het Weerwater, nabij het centrum van Almere en is goed te bereiken vanuit de stad, met het openbaar vervoer en vanaf de A6.

1 2 3 4