Suburbia speelt weer!

Theatergroep Suburbia kan doorgaan dankzij de versoepelde coronamaatregelen. Dit najaar speelt het Almeerse gezelschap twee producties. Vanaf 26 augustus herneemt Suburbia de geannuleerde voorstelling Judas op locatie in De Groene Kathedraal in Almere. De nieuwe theatertournee Een Goed Jaar is te zien vanaf 2 oktober in theaters door het hele land, met onder anderen acteurs Anneke Blok en Paul R. Kooij.

Suburbia speelt weer!

Vanwege de uitbraak van covid-19 werd Judas in maart geannuleerd, kort na het begin van de theatertournee. Judas is een van de meest indrukwekkende theatermonologen van onze tijd, geschreven door Nederlands’ meest gespeelde toneelschrijver, Lot Vekemans. Suburbia speelde de monoloog eerder in De Groene Kathedraal, in 2015. Begin 2020 ging Judas bij Suburbia in reprise met een landelijke theatertournee totdat ons land werd getroffen door Covid-19.

“Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Meer dan drie maanden na de ‘intelligente lockdown’ snakken wij naar het directe contact met ons publiek. Desnoods op anderhalve meter afstand en liefst zo snel mogelijk,” aldus een bericht op de socials van het Suburbia team.

De herneming van Judas is te zien op een van de mooiste plekken van Flevoland: De Groene Kathedraal. Dit landschapskunstwerk is een geschikte buitenlocatie waar volledig coronaproof gespeeld kan worden. Verspreid onder de hoge populieren van De Groene Kathedraal zullen kris kras, maar op veilige afstand, stoelen voor het publiek staan. Acteur Justus van Dillen loopt hier tussendoor. Suburbia houdt zich strikt aan de maatregelen opgesteld door het RIVM, waaronder de anderhalve meter afstand.

Een Goed Jaar is het nieuwe toneelstuk van Peer Wittenbols en wordt geregisseerd door Rob Ligthert. Zij maken met Een Goed Jaar hun derde gezamenlijke voorstelling voor Suburbia. Anneke Blok en Paul R. Kooij spelen de ouders in dit warmbloedige portret van een hecht gezin in een turbulente tijd. Met de komst van Covid-19 schuurt Een Goed Jaar opeens nóg dichter tegen de werkelijkheid aan. Want hoe ga je om met ingrijpende veranderingen? Hoe verhoud je jezelf tot je familie? En hoe verwerk je verlies? De voorstelling is te zien van 2 oktober tot en met 19 december in theaters door het hele land. De première is 10 oktober in de Kunstlinie Almere Flevoland.

Deze zomer gaat Suburbia ook op stap in Almere. Suburbia in de Buurt zoekt naar verhalen van Almeerders over hoe zij hun toekomst zien en die van Almere. Met een groot zelf genaaid picnickkleed bivakkeert Suburbia in de Buurt op verschillende plekken verspreid door de hele stad. Al picknickend raakt Suburbia in gesprek met vele Almeerders.

Judas is te zien in landschapskunstwerk De Groene Kathedraal in Almere van woensdag 26 augustus tot en met zondag 6 september 2020. Speeldagen van woensdag tot en met zondag om 19.30 uur. De voorstelling duurt ongeveer een uur. Meer informatie over Judas: www.theatergroepsuburbia.nl/voorstelling/judas, over Een Goed Jaar: www.theatergroepsuburbia.nl/voorstelling/een-goed-jaar en over Suburbia picknickt in de Buurt: www.suburbiaindebuurt.nl.

Provincie biedt financiële steun voor Flevolandse cultuur

Provincie biedt financiële steun voor Flevolandse cultuur

Gedeputeerde Staten (GS) stellen een bedrag van € 965.000 uit het Corona Noodfonds beschikbaar voor de culturele infrastructuur in Flevoland. Gedeputeerde Rijsberman: “De coronacrisis heeft ook Flevoland hard getroffen. Door cofinanciering van het rijk naar Flevoland te halen, stellen we samen met de gemeenten 2 miljoen beschikbaar voor het beperken van de schade die door de coronacrisis is ontstaan.”

Cofinanciering (film)theaters en musea

In het ondersteuningspakket stelt de provincie een bedrag van € 500.000 beschikbaar voor (film)theaters en musea, onder de voorwaarde dat de gemeente eenzelfde bedrag beschikbaar stelt om de coronaschade te dekken. Met de steun vanuit de provincie en gemeente kan een filmtheater en/of museum een aanvraag bij het Filmfonds/Fonds podiumkunsten doen voor rijksmatching.

Aan museum Batavialand zal een bedrag van € 215.000 beschikbaar gesteld worden om (een deel van) de door coronacrisis ontstane schade te financieren. Aansluitend kan Batavialand een aanvraag doen bij het Mondriaanfonds voor Rijkscofinanciering.

Het rijk heeft de ‘Regeling aanvullende ondersteuning culturele en creatieve sector COVID-19’ ingesteld. Van de € 300 miljoen extra middelen is € 48,5 miljoen bestemd voor de regionale infrastructuur. Dit komt beschikbaar via de rijkscultuurfondsen in de vorm van matchingsregelingen, zoals hierboven benoemd.

Aanpassingen vanwege corona

Daarnaast stelt de provincie in totaal € 150.000 beschikbaar voor de culturele instellingen die in de huidige beleidsperiode al een provinciale subsidie ontvangen. Hiermee krijgen de instellingen een tegemoetkoming voor de kosten voor noodzakelijke aanpassingen aan artistieke producties als gevolg van de coronamaatregelen.

Naast de gemeentelijke steun kunnen de amateurkunstverenigingen ook een aanvraag bij de provincie doen van €2.500. Hiermee hoopt de provincie dat de amateurkunst zo snel mogelijk weer producties kunnen uitvoeren die voldoen aan de 1,5 meter-maatregel.

Kinepolis-bioscopen heropenen wereldwijd

Kinepolis-bioscopen heropenen wereldwijd

Als gevolg van de wereldwijde uitbraak van het Coronavirus, zag Kinepolis zich genoodzaakt vanaf midden maart al haar bioscopen te sluiten. Inmiddels werden bioscopen in diverse landen terug opgestart en is er een concreet heropeningsperspectief in alle landen waar de Groep actief is.

Wij benadrukken dat de gezondheid van onze filmliefhebbers en medewerkers onze absolute prioriteit is en dat wij vertrouwen op het deskundig advies van de bevoegde autoriteiten in elk land voor wat betreft de duur van de sluiting, alsook de modaliteiten van een heropening.

In alle landen hanteert Kinepolis een strikt veiligheidsprotocol voor bezoekers en medewerkers, waarbij het respecteren van de gepaste afstand, het optimaal managen van bezoekersstromen alsook een strenge hygiëne voorop staan.

Europa

In Nederland openden alle 18 Kinepolis-bioscopen de deuren op 1 juni, met een beperking van 30 personen per zaal zoals opgelegd door de Nederlandse overheid. Vanaf 1 juli vervalt deze beperking en volstaat een inachtname van de social distancing.

De Kinepolis-bioscoop in Zwitserland (Schaffhausen) heropende op 6 juni, gevolgd door de drie Luxemburgse bioscopen op 17 juni. Alle 13 Franse Kinepolis-bioscopen openden op 22 juni de deuren, allen met een beperking van maximaal 50% van de normale zitcapaciteit.

In Spanje opende Kinepolis al haar bioscopen in de loop van de maand juni. Valencia beet de spits af op 5 juni, gevolgd door Kinepolis Nevada (Granada) op 19 juni, de Kinepolis-bioscopen in Madrid en Barcelona op 22 juni en tot slot Kinepolis Alicante, Granada en Alzira op 26 juni. In Spanje blijft tot op heden in alle regio’s de beperking gelden dat maximaal één derde van de zaalcapaciteit mag worden benut. Deze beperking zal naar verwachting worden versoepeld tot 50% in een volgende fase.

De Belgische Kinepolis-bioscopen heropenen de deuren op 1 juli, met een beperking van 200 personen per zaal, zoals opgelegd door de Belgische overheid. Daarbij werd een perspectief gegeven van 400 personen per zaal vanaf 1 augustus (mits inachtname van social distancing), indien de situatie verder gunstig evolueert.

Noord-Amerika

In Canada en de Verenigde Staten worden de modaliteiten voor een heropstart per provincie aangekondigd. Op 26 juni gingen in Canada de eerste Landmark-bioscopen terug open, namelijk zes bioscopen in Alberta (in Calgary, Edmonton and Spruce Grove). De overige zes bioscopen in Alberta, alsook alle 13 bioscopen in British Columbia zullen heropstarten op 3 juli. Ook de bioscopen in de provincie Saskatchewan (Regina, Saskatoon en Yorkton) heropenen op 3 juli. De Landmark-bioscopen in de overige provincies (Ontario, Manitoba en Yukon) zijn in afwachting van een perspectief en richtlijnen vanuit de lokale autoriteiten en blijven vooralsnog gesloten.

In de VS zullen de MJR-bioscopen in Kinepolis’ portfolio met een capaciteit van 25% kunnen openen. Voor het zuiden van Michigan (waar alle MJR-complexen zijn gelegen) wordt – in navolging van Noord-Michigan waar de bioscopen reeds geopend zijn – een heropening verwacht begin juli.

Gezien de geleidelijke heropstart per regio en de beperkte bezetting in een eerste fase, zal Kinepolis haar kostenstructuur optimaal blijven managen en zowel in bioscopen als in de Cinema Support Centers de personeelsbezetting geleidelijk aan opschalen.

Eddy Duquenne, CEO Kinepolis Group: “We zijn blij dat we in alle landen filmliefhebbers opnieuw de filmervaring kunnen bieden die ze van ons gewoon zijn. Ik ben ervan overtuigd dat mensen terug samen entertainment willen beleven, de ‘avond uit’ die ze lange tijd hebben moeten missen. Wij stellen alles in het werk om hen op een veilige manier te ontvangen en hen zorgeloos te laten genieten van zowel nieuwe als oudere films die we terug naar het grote scherm halen.”

Les Misérables; een aanklacht tegen de politie

Scene uit Les Misérables

Rauwe, confronterende film over racisme en politiegeweld te zien in bibliotheek Stad

Op vrijdag 3, zaterdag 4, dinsdag 7 en woensdag 8 juli is in het filmhuis in bibliotheek Stad de film Les Misérables te zien. Regisseur Ladj Ly laat, net als Victor Hugo in zijn vermaarde roman Les Misérables uit 1862, de broeiende sociale ongelijkheid zien in de Parijse buitenwijken, en de daaruit voortvloeiende armoede en ellende van het Frans volk. Kaarten voor deze film zijn alleen online verkrijgbaar via de website www.denieuwebibliotheek.nl

Les Misérables

Stéphane, nog maar net verhuisd van Cherbourg naar Parijs, komt terecht in de anti-criminaliteitsbrigade van Montfermeil in het 93ste arrondissement. In de Franse hoofdstad ontmoet hij zijn nieuwe grofgebekte collega’s en agenten Gwada en Chris. Al snel ontdekt Stéphane de spanningen tussen de verschillende bendes van de wijk. Wanneer ze tijdens een interventie de controle dreigen te verliezen, maakt een jongen per ongeluk drone-beelden van drie agenten die geweld gebruiken tegen straatjongens. Het is het begin van een uitgebreide jacht op deze beelden door politie, moslimbroeders en criminelen.

Filmprogrammeur Levien van Oorschot over Les Misérables: “In 1995 zag ik de Franse film La Haine voor het eerst. De film vertelt het verhaal over drie jongeren die op wraak uit zijn nadat een vriend door politiegeweld in kritieke toestand in het ziekenhuis belandt. Mijn kijk op de samenleving is sindsdien voorgoed veranderd. Nu 25 jaar later is er Les Misérables en komen mijn herinneringen van toen weer naar boven. Ook deze film behandelt een escalatie nadat iemand door politiegeweld gewond raakt. Bij het herzien van La Haine en het zien van Les Misérables zie ik de parallellen. Verschillende generaties en culturen die opgroeien in de banlieue en bijna dagelijks met de politie en geweld in aanraking komen. Er is weinig veranderd en de vooruitzichten en de problemen in de banlieue zijn hetzelfde als 25 jaar geleden. De kracht van Les Misérables, behalve het beklemmende narratief, is dat de film niet zomaar een aanklacht tegen de politie is. Het is een aanklacht tegen een systeem dat zowel de agenten als de bewoners klem zet. Een systeem dat zodanig is uitgekleed door bezuinigingen dat alleen nog onderdrukking en geweld overblijven. Een systeem dat niet meer in hen geïnteresseerd is, omdat de belangen elders liggen en omdat de macht ver weg woont van de buitenwijken.”

Flevoland biedt volop ruimte voor cultuur

Foto: Kimberley Vonk

Provinciale Staten (PS) hebben de Cultuurnota voor de periode 2021-2024 vastgesteld. De titel ‘Flevoland: ruimte voor cultuur’ geeft al aan dat de provincie inwoners en bezoekers volop ruimte wil bieden om cultuur te beleven en te maken. De hoofdlijnen uit vorige beleidsnota’s worden voortgezet, waarbij Het Verhaal van Flevoland een centrale plek houdt. Daarnaast is de komende jaren meer ruimte voor ontwikkeling en experiment.

Extra inzet voor cultuur

Gedeputeerde Michiel Rijsberman: “Heel mooi dat nu ook PS de cultuurnota hebben vastgesteld. Door de coronacrisis verkeert de cultuursector in heel zwaar weer. Als provincie doen we er alles aan om samen met het rijk en de gemeenten de sector daar zo goed mogelijk doorheen te helpen. Met deze cultuurnota geven we vorm aan onze inzet voor cultuur in de periode die daarna komt.”

Ruimte voor experiment

Nieuw onderdeel in de nota is het fonds van 2,3 miljoen euro voor artistieke en culturele ontwikkeling. Provincie stimuleert hiermee op middellange termijn het makersklimaat. Dat biedt extra kansen voor (jonge) makers en talenten om zich verder te ontwikkelen in Flevoland. Ook wordt het fonds ingezet voor het bestrijden van coronaschade op middellange termijn, naast de afzonderlijke korte termijn maatregelen.

Cultuur beleven en cultuur maken

De Cultuurnota 2021-2024 gaat uit van twee routes. Met Cultuur Beleven laat de provincie zo veel mogelijk Flevolanders in contact komen met cultuur via landschapskunst, cultuureducatie, bibliotheken en musea. De route Cultuur Maken biedt iedereen de mogelijkheid om zelf actief mee te doen; als vrijetijdsbesteding of om een professionele carrière op te bouwen.

Erfgoed apart programma

Voor erfgoed is in 2019 een apart programma gemaakt, daarom staat deze niet meer in de nieuwe Cultuurnota. Ook in het erfgoedprogramma houdt het Verhaal van Flevoland een centrale plek. De vastgestelde Cultuurnota 2021-2024 vindt u op de website van provincie Flevoland. Noot voor de redactie
Foto in bijlage, deze kan rechtenvrij worden gebruikt onder vermelding van ‘Foto: Kimberley Vonk’.

50e editie Reuvensdagen verplaatst naar 2021

Caspar Jacob Christiaan Reuvens (1793 – 1835)

Het archeologisch congres De Reuvensdagen stond van 19 t/m 21 november 2020 gepland in Almere. Vanwege de coronacrisis hebben de organisatoren -de gemeente Almere en de Stichting Reuvens- helaas moeten besluiten om het congres dit jaar niet door te laten gaan, maar te verplaatsen naar 18 t/m 20 november 2021.

De Reuvensdagen is een jaarlijks archeologisch congres, genoemd naar Caspar J.C. Reuvens, in het begin van de 19e eeuw de eerste hoogleraar archeologie ter wereld. Het congres werd voor de eerste keer in 1971 gehouden. Sindsdien strijkt het elk jaar op een andere plaats in Nederland neer. Voor 2020 -de 50e editie- was de keuze op Almere gevallen.

Nu verplaatst naar 2021

De organisatoren staat een feestelijke 50e Reuvensdagen voor ogen, maar vanwege de beperkingen door het coronavirus is het niet mogelijk om een dergelijk evenement voor 600 archeologen te organiseren. Enthousiaste vrijwilligers van Vindplaats Zenit zouden het zaterdagprogramma voor hun rekening nemen. Gelukkig hebben ze inmiddels ook voor 2021 toegezegd.

Op 19 november 2020 organiseren we wel een beperkt online-programma. Informatie hierover is binnenkort te vinden op www.reuvensdagen.nl

1 2 3 7