Almere gaat voor studentencampus in de binnenstad

Almere gaat voor een studentencampus in de binnenstad

Midden in de binnenstad komt een nieuwe studentencampus. Direct naast Station Almere Centrum worden maximaal 1.500 nieuwe studentwoningen gebouwd. In de plannen zijn ook nieuwe voorzieningen op het gebied van sport, cultuur, entertainment en horeca opgenomen. Ook krijgt Hogeschool Windesheim in de plannen een nieuwe Almeerse hoofdvestiging. Het college legt de plannen nu voor aan de gemeenteraad die er na de zomer over spreekt.

Wethouder Economische Zaken Maaike Veeningen ziet de ontwikkeling van de nieuwe campus als enorme boost voor studenten die in Almere willen wonen en studeren ook een belangrijke ontwikkeling voor de binnenstad. “Met het huisvesten van 1500 studenten ontstaat in de binnenstad een nog levendiger en aantrekkelijker stadscentrum, met een nog diverser aanbod aan voorzieningen voor de hele stad en haar bezoekers”.

Levendig centrum

Het centrum wordt dé plek in Almere voor studenten om te wonen en studeren. De binnenstad is op dit moment nog voornamelijk een plek waar mensen komen winkelen en recreëren in cultuurinstellingen en horeca. Met het ontwikkelen van een campus komt daar iets extra’s bij. Het centrum kent straks een breed aanbod aan studentenwoningen op een steenworp afstand van onderwijsinstellingen.Met de ontwikkeling van de campus wordt een volgende stap gezet om hoger opgeleiden te binden aan Almere.

Inmiddels wonen er bijna 7000 studenten in Almere en volgen 4000 studenten een opleiding aan een van de twee  hogescholen. Met de uitbreiding van het onderwijsaanbod van de hogescholen in Almere ontstaan er steeds meer mogelijkheden Flevolandse jongeren om in de eigen stad of regio te gaan studeren.

Door de groei van het aantal studenten in Almere en de regio is er steeds meer behoefte studentenwoningen en voor studenten aantrekkelijke voorzieningen.

Wonen en studeren in een groene binnenstad

Met de ontwikkeling van een studentencampus wordt ook transformatie van het centrum in gang gezet. In 2030 wonen er in het centrum duizenden Almeerders meer dan nu het geval is. Niet alleen studenten, maar ook starters, senioren en ook gezinnen wonen midden in het centrum. De extra woningen voegen straks nadrukkelijk iets anders toe dan elders in Almere. Voor elke fase of levensstijl is er iets te vinden in het centrum, waardoor studenten hun woon-carrière kunnen voortzetten in de binnenstad. Met passende voorzieningen dichtbij.

Gelijktijdig wordt er ook nagedacht over ruimte voor parkeren en de auto in het straatbeeld. In het centrum komt straks meer ruimte voor de fiets en voetganger. Ook de vernieuwing van het Station en de ontwikkelingen in het stationsgebied maken onderdeel uit van de plannen. Daarnaast investeert de gemeente ook in het verbeteren van duurzame manieren van (openbaar) vervoer.

“Het verschil tussen een binnenstad en een (winkel)centrum is dat er naast aantrekkelijke winkels ook voldoende ruimte is voor onderwijs, uitgaan, cultuur, wonen en recreatie. In een binnenstad is altijd wat te doen. Voor het verbeteren van de beleving krijgen de acht pleinen een eigen sfeer. Pleinen zoals de Esplanade en Stadhuispromenade worden groener. Er zal meer kunst te zien zijn in de openbare ruimte en meer evenementen”

Herhuisvesting De Voetnoot

Behalve woningen en voorzieningen op het Festivalplein en een hierop aangepaste Landdrostdreef is in de plannen nieuw hogeschoolgebouw Windesheim voorzien op de plek van de Voetnoot. Dat gebied biedt nu ruimte aan functies zoals, het Café op 2, de verslavingszorg Amethist, verhuurde bedrijfsruimten aan kleine en startende bedrijven (culturele broedplaats), culturele instellingen en een fietsparkeerstalling.

“We zijn al geruime tijd in gesprek met onze culturele instellingen en zoeken gezamenlijk met hen alternatieve herhuisvestingsmogelijkheden, want deze partijen zijn belangrijk voor de stad”.

Gemeente Almere gaat samenwerking aan met TekkieWorden

Samenwerking met TekkieWorden moet keuze voor IT-studies en omscholing naar tech makkelijker maken

Gemeente Almere gaat samenwerking aan met TekkieWorden

Om het toenemende tekort aan IT’ers het hoofd te bieden, gaan publieke en private partners uit Almere de samenwerking aan met TekkieWorden. Met een pakket aan maatregelen is het de ambitie om mensen van alle leeftijden te activeren naar tech-studies en om te scholen naar IT-banen. Ondanks COVID-19 kampen bedrijven in Almere met een oplopend tekort aan IT-talent.

Samenwerking

De samenwerking wordt 1 juli officieel ingeluid op het dak van Hogeschool Windesheim in Almere. Maaike Veeningen, wethouder Economische Zaken bij Gemeente Almere is aanwezig, evenals de algemeen directeur van het Amsterdam Economic Board: Nina Tellegen. Daarnaast  zijn er veel private partijen betrokken die TekkieWorden mogelijk maken zoals Rabobank, Booking.com en TomTom.

Meer perspectief

Volgens Wethouder Maaike Veeningen zijn techniek en ICT niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. “ICT en techniek is een steeds belangrijkere pijler onder de economische ontwikkelingen in Almere. In Almere zijn we al sterk in ICT en Tech, maar het aanbod op de arbeidsmarkt en de behoefte bij het bedrijfsleven sluiten niet altijd goed op elkaar aan. Met TekkieWorden willen we hier verandering in brengen”

Mismatch

De Almeerse arbeidsmarkt kenmerkt zich door een grote oververtegenwoordiging van MBO-ers (70.000), en dan meer specifiek MBO administratief (ruim 40000). Hier is minder perspectief voor in de toekomstige arbeidsmarkt. Terwijl de ICT en Techniek sector staat te springen op goede mensen. In oktober 2020, tijdens de TekkieWorden Week, komt er een rapport uit waarin inzichtelijk wordt wat de mismatch is op de IT-arbeidsmarkt. Met dit zgn. GAP-report kunnen onderwijsinstellingen hun aanbod beter afstemmen op de marktvraag.  

“Het is zo belangrijk om inzicht te geven in welke tech-banen er zijn in Almere,  en wat de opleidingen en bedrijven te bieden hebben. Almere heeft op IT-gebied al veel meer dan je denkt” aldus Viktor Bos, co-founder TekkieWorden.

Jongeren

TekkieWorden is hét platform om mensen te inspireren naar een baan in de IT. Het brengt het onderwijsaanbod op IT-gebied samen op www.tekkieworden.nl en geeft antwoorden op vragen als: welke richtingen en opleidingen zijn er binnen de IT? En wat zijn mijn carrièrekansen daarin? Naast de digitale gids-functie krijgen alle middelbare scholen in Almere gratis informatiepakketten vanuit TekkieWorden. Het doel is om scholieren op vroege leeftijd bekend te maken met de kansen van carrières in tech. Met deze diensten worden vooral jongere doelgroepen bereikt.

Ouderen

Ook voor oudere doelgroepen wordt TekkieWorden steeds relevanter. Zeker nu er tijdens de coronacrisis steeds meer behoefte aan omscholing naar kansrijke beroepen ontstaat, zoals IT.  TekkieWorden heeft voor deze groepen extra tools beschikbaar, zoals de ‘TekkieWijzer’: een online data-gedreven assessment waarmee de deelnemers hun eigen tech-profiel kunnen ontdekken. Ook komt er een IT-studieloopbaan programma beschikbaar voor professionals die zich willen omscholen.

Ellen van Poorten, regisseur Arbeidsmarkt & Onderwijs gemeente Almere ziet een belangrijke rol weggelegd voor TekkieWorden: “TekkieWorden gaat de mensen in Almere inzicht geven in wat er allemaal mogelijk is in IT en tech. Wat houden die functies en opleidingen eigenlijk allemaal in? Zeker nu, in tijden van de corona, is dat heel belangrijk en van enorme toegevoegde waarde”

Opmaat naar landelijke dekking

TekkieWorden is gestart in regio Amsterdam. Het Amsterdamse opleidingsaanbod is inmiddels aangevuld met IT-opleidingen uit regio Rotterdam en Utrecht. Woensdagmiddag 1 juli 2020 luiden Gemeente Almere en TekkieWorden de samenwerking op het platform officieel in. Gemeente Almere werkt nauw samen met het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en andere initiatieven op het gebied van tech. 

Over TekkieWorden

TekkieWorden is dé gids naar tech/IT-studies en -banen en geeft inzicht in en antwoord op vragen over alle tech/IT-studies en -banen in Noord-Holland en Utrecht. Een campagne-gericht digitaal platform dat het tech-onderwijsaanbod samenbrengt op www.tekkieworden.nl. TekkieWorden is een initiatief van TechConnect met als initiatiefnemers Rabobank, Booking.com, TomTom, Amsterdam Economic Board en opleidingsfonds CA-ICT. Kijk voor meer informatie op: www.tekkieworden.nl

Goed nieuws: de Flevo Campus Summer School gaat door!

Goed nieuws: de Flevo Campus Summer School gaat door!

Ondanks de coronacrisis vindt ook deze zomer weer de Flevo Campus Summer School plaats! Met minder deelnemers dan normaal en in aangepaste vorm, waarbij we ons aan alle richtlijnen van het RIVM houden.

De Summer School vindt plaats van maandag 24 t/m vrijdag 28 augustus. Dat is al snel; aanmelden kan dan ook nog t/m maandag 13 juli.

De Summer School ziet er dit jaar anders uit dan in eerdere jaren: de nadruk komt te liggen op ondernemen in de voedseltransitie – in de breedste zin.

Deelnemers krijgen de mogelijkheid om aan een eigen bedrijfsplan te werken en worden hier professioneel bij begeleid, terwijl ze ook de handen uit de mouwen steken bij bestaande ondernemers. Zo wordt de praktijk van dichtbij ervaren, op de zintuiglijke en praktische manier die al 100+ Flevo Campus alumni dichter bij elkaar heeft gebracht.

De Summer School wordt afgesloten met pitches (waarbij serieuze prijzen te winnen zijn om een potentiële onderneming verder op te zetten) en een publiek evenement op de vrijdag.

De precieze invulling van het programma wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt, houd daarvoor onze website en social media in de gaten.

MEER INFORMATIE & AANMELDEN

Wat? Flevo Campus Summer School – coronaproof
Voor wie? voor studenten en young professionals met interesse in voedsel & duurzaamheid én zin om te ondernemen
Wanneer? maandag 24 t/m vrijdag 28 augustus, inclusief een week kamperen
Waar? in en om Almere/Flevoland
Aanmelden? kan t/m maandag 13 juli via het inschrijfformulier

Doe je mee?

Is de Flevo Campus Summer School iets voor jou? Lees hier terug hoe het vorig jaar was, of bekijk de foto’s (waarschuwing: kans op pre-anderhalvemeter-heimwee). Heb je vragen of wil je van een van de oud-deelnemers weten hoe de Summer School was, mail ons dan!

Heb je zelf geen interesse, maar ken je wel geschikte deelnemers? Stuur ze dan dit artikel door of download de flyer en stuur deze door.

Hopelijk tot in augustus! ☀️
Team Flevo Campus

Nieuwe buslijn 24 Almere Duin (duinGo) start per 28 juni

Vanaf zondag 28 juni is Almere Duin ook met de bus te bereiken. De nieuwe buslijn 24 rijdt dan onder de naam duinGo met een vaste dienstregeling en vaste route dagelijks door de wijk. Daarnaast biedt Keolis er de KeoBike aan. 12 deelfietsen staan medio juli gereed op station Poort en zijn gemakkelijk via een app te huren voor drie euro per dag.

Aanleiding

Almere Duin is een nieuwe, groeiende wijk die naast wonen ook andere voorzieningen biedt. Uit gesprekken met onder andere bewoners bleek dat er in Duin behoefte is aan openbaar vervoer. De gemeente Almere en Keolis hebben samen de mogelijkheden onderzocht en zijn blij dat ze met de introductie van een vaste busverbinding vanaf zondag een maatwerkoplossing kunnen bieden.

Dienstregeling

De bus rijdt op werkdagen ieder kwartier tussen 06:50 en 09:20 uur en tussen 13:40 en 18:10 uur. Vanaf de start tot en met september, tijdens het watersportseizoen, rijdt de bus ook op zaterdag en zondag tussen 09:00 en 19:00 uur. In Duin zijn drie rolstoelvriendelijke bushaltes aangelegd verspreid over de wijk. DuinGo wordt uitgevoerd met een midi-bus. Deze bus biedt gebruikelijk plaats aan 23 personen, maar is vanwege de geldende coronamaatregelen in het OV voorlopig teruggebracht tot 10.

DuinGo heeft als begin- en eindpunt station Poort. Via de busbaan rijdt de bus vervolgens via de Demitrius Vikelaslaan naar Duin. Daar rijdt duinGo een rondje tegen de klok in via de Marinaweg, de Zeeduinweg, de Verlengde Duinvalleiweg en de Duinvalleiweg. Vanaf station Poort kunnen reizigers overstappen in allerlei richtingen via buslijn M4, R-net en natuurlijk de trein. Reizigers vanuit Duin zijn met duinGo in ongeveer 15 minuten in het centrum van Almere.

KeoBike

Voor de momenten dat de bus niet naar Duin rijdt biedt Keolis de KeoBike aan. Op station Almere Poort staan 12 van deze deelfietsen. Op termijn worden de fietsen hier in een opvallende carrousel gestald. De KeoBike is voor slechts 3 euro per dag eenvoudig via de KeoBike app te huren. De smartphone werkt daarbij als een veilige, digitale fietssleutel. Met één druk op de knop wordt het slot geopend. Betaling van de huur van de fiets gebeurt via de app (iDEAL). Ook bij de jachthaven Marina Muiderzand en bij CSmart Hotel, beide in Duin, komen KeoBikes. Een KeoBike kan bij alle drie de locaties worden gehuurd en ingeleverd. Kijk voor meer informatie op www.keobike.nl.

Coronamaatregelen

De gehanteerde maatregelen om verantwoord reizen in het OV in Nederland mogelijk te maken, gelden vanzelfsprekend ook voor duinGo. Zo is het voor reizigers van 13 jaar en ouder per 1 juni verplicht om een mondkapje te dragen in het OV. Meer informatie over de dienstregeling van duinGo en de coronamaatregelen in het OV vind je op www.allgobus.nl.

Almeerse Saskia genomineerd voor de Gouden Bezem!

Saskia Schurman

Nieuwe Bezems is een landelijke beweging die er voor zorgt dat er weer met gezond verstand gedacht en gewerkt wordt in het sociale domein. Dit wordt samen gedaan met een community van changemakers – Nieuwe Bezems – die werkzaam zijn in het sociaal domein. De Nieuwe Bezems willen daarmee het geluk van zorgvragers weer voorop zetten.

Gouden Bezem

Van alle aanmeldingen heeft de vakjury vijf moedige en creatieve professionals in het sociaal domein genomineerd. Saskia Schurman uit Almere is één van de genomineerden.

Saskia Schurman

Saskia Schurman is vijf jaar geleden afgeschreven door de systeemwereld op alles wat ze niet zou kunnen met haar “beperkingen”. Maar meedoen met de maatschappij wilde ze juist wél! Op haar eigen wijze heeft ze weer zin kunnen geven aan haar leven, waarin zowel werk als vrijwilligerswerk de basis zijn.

“Vanuit mijn eigen ervaring denk en schrijf ik graag mee over de uitdagingen die we in de geestelijke gezondheidszorg hebben. Daarbij vraag ik expliciet aandacht voor het “mensperspectief”, het praten mét, in plaats van over mensen, en probeer ik op ludieke wijze de kloof tussen het beleid en de praktijk zichtbaar te maken. Samen nadenken over “wat was ook alweer de bedoeling”!”

Op 26 mei, tijdens het Online Inspiratievent Gezond Verstand in het Sociale Domein wordt deze award uitgereikt.
Kijk voor meer informatie en tickets op www.nieuwebezems.com.

Gemeente Almere blijft verzameld zwerfafval gratis ophalen

Supporters van Schoon hoeven zich ondanks de plannen van de gemeente voor een nieuw afvalinzamelsysteem, geen zorgen te maken over het aanbieden van verzameld zwerfafval. Dit blijft de gemeente onveranderd gratis ophalen.

Vele Almeerders houden samen met de gemeente de buitenruimte schoon. Deze Supporters van Schoon ruimen zwerfafval op met behulp van een grijper, handschoenen en vuilniszakken van de gemeente. De gemeente deelt voor dit doel witte vuilniszakken uit. Op dit moment gooien veel Supporters van Schoon deze zakken, bij voldoende ruimte, in hun eigen duobak of container. Daarnaast haalt de gemeente de zakken ook gratis op, ook na een keuze voor een nieuw afvalinzamelysteem door de Raad blijft deze mogelijkheid bestaan.

Bij één of meerdere volle zakken kan de Supporter van Schoon bellen met Stadsreiniging en worden de witte vuilniszakken gratis opgehaald. Bel hiervoor 14 036.

1 2 3 24