Nieuwe update COVID-19 Monitor

Nieuwe update COVID-19 Monitor

De provincie heeft de COVID-19 Impact Monitor weer aangevuld met de meest actuele cijfers, die wij tot onze beschikking hebben. In de monitor willen wij laten zien wat de impact is van het coronavirus op de gebieden waar wij als provincie een rol spelen. Dit zijn bijvoorbeeld de cijfers over de regionale economie, de cultuur-, sport- en recreatiesectoren en het openbaar vervoer.

Om het zo duidelijk mogelijk te maken waar de verschillen zitten met de voorgaande monitoren, zijn de meest actuele teksten met blauw gearceerd.

Let op: De volgende versie van de COVID-19 Monitor zal in verband met het zomerreces pas in week 31 verschijnen.

Feitelijk Flevoland

Doel van deze monitor is het informeren van de samenleving over de impact van de corona-crisis op Flevoland én informeren over de maatregelen die de provincie Flevoland treft om de gevolgen van de coronacrisis in Flevoland te verzachten.

Disclaimer: voor deze monitor zijn we grotendeels afhankelijk van databronnen van anderen. Getracht is zoveel mogelijk actuele data op te nemen. Op het Feitelijk Flevoland – COVID-19 Dashboard worden beschikbare relevante indicatoren continu up-to-date gehouden. Deze kunt u vinden op www.flevoland.nl.

Special Media Awards gaan in 2020 online door

Special Media Awards gaan in 2020 online door

Voor de derde keer organiseert Amerpoort de Special Media Awards tijdens de Week van de Mediawijsheid. Deze prijsuitreiking is voor mensen met een verstandelijke beperking die zelf media maken. Dit jaar worden de winnaars op 10 november via een livestream bekendgemaakt. Amerpoort geeft mediawijsheid de volle aandacht en wil met de Special Media Awards op een positieve manier bijdragen aan een leuk online leven.

Mediamakers

Tijdens Special Media Awards zenden mediamakers met een verstandelijke beperking hun creaties in. Zoals een vlog op YouTube, een Instagram-account of een eigen radioprogramma. Een vakjury, bestaande uit bekende Nederlanders, beoordeelt de inzendingen. Voor een eerlijke beoordeling zijn er awards in verschillende categorieën te winnen, zoals beste Instagram account, beste radiostation en beste podcast. Sommige deelnemers zenden hun allereerste creaties in, anderen zijn al wat langer actief met het maken van media.

Ontmoeting

Bij eerdere edities van de Special Media Awards vonden mooie nieuwe ontmoetingen plaats en werd nieuw talent ontdekt. Zoals Manuel Poelstra, winnaar in de categorie ‘Beste video 2019’. Hij ontving een award uit handen van Bas van Teylingen en vlogger Tommie in de zorg. Manuel: “Ik had niet verwacht dat ik zou winnen. Iedereen heeft talent. Sinds vijf jaar maak ik bij Multimediastation Hilversum maatschappijkritische films. Ik maak graag videofilms, maar ben niet zo van de promotie. Ik ben blij dat mijn film echt is opgevallen!”

Vaardigheden

Dit jaar is de Special Media Awards een volledig online evenement. Initiatiefnemer Sonja Heijkamp legt uit: “Het oorspronkelijke plan was om, net als vorig jaar, de uitreiking tot een feestelijke bijeenkomst te maken in Beeld en Geluid in Hilversum. Vanwege corona en de  gezondheidsrisico’s voor de deelnemers, is zo’n bijeenkomst dit jaar geen optie. Ook nu de maatregelen steeds soepeler worden, hebben wij gekozen voor een vorm die zelfs tijdens een eventuele nieuwe lock-down door kan gaan. En een livestream past bovendien goed bij de aandacht voor een leuk online leven. We hopen hiermee ook ons evenement toegankelijk te maken voor een grotere groep mensen.”

Aanmelden via vernieuwde website

Het team van de Special Media Awards heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe website. Vanaf 1 juli is de vernieuwde website www.special-media-awards.nl weer te bezoeken voor iedereen. De deelnemers kunnen tussen 1 september en 1 oktober hun creaties inzenden. De vakjury maakt op 8 oktober de genomineerden in de verschillende categorieën bekend.

De feestelijke livestream is op dinsdag 10 november, van 19.30 uur tot 21.00 uur. De awards worden uitgereikt door bekende Nederlandse mediamakers. De presentatie is in handen van Tess Milne en Kevin van der Berg.

Zuinig en slim omgaan met drinkwater

Zuinig en slim omgaan met drinkwater

Via Duurzaam Almere ontvang je de hele maand juli tips en adviezen over slim omgaan met drinkwater. Hoe kan je water besparen? Wist je bijvoorbeeld dat je met regenwater niet alleen jouw planten prima water kunt geven, maar ook je auto schoon kunt maken of ramen mee kunt lappen? Dat scheelt water uit de kraan en geld uit jouw portemonnee! Andere tips om water te besparen lees je op www.duurzaamalmere.nl.

Haal een gratis douchezandloper op bij het Energieloket Flevoland

Door een minuut korter te douchen kan je zo’n 42 liter per persoon per week besparen! Kom langs bij het Energieloket en haal een gratis douchezandloper op. Bekijk bezoektijden op www.energieloketflevoland.nl.

Innovatieve oplossingen

De Almeerse Upfall Shower heeft een slimme oplossing bedacht. Het water wordt onderin opgevangen in een klein reservoir en via een microfilter opgezogen. Tijdens de weg omhoog wordt het water gedesinfecteerd met behulp van UV-licht. Bovenin het systeem wordt het water aangevuld met een klein deel nieuw heet water, zodat het water op temperatuur blijft. Nog meer praktijkvoorbeelden vindt u op de kaart.

Ook een duurzaam initiatief? Deel het op duurzaamalmere.nl!

Geniet van water in Flevoland

Vakantie zonder vliegen? Geniet van de mooiste water uitjes in Flevoland. Volg @DuurzaamAlmere op Facebook en Twitter voor tips.

Geuren, kleuren en geluiden kunnen pijn doen

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Dinsdag 23 juni is het de Dag van de Overprikkeling. Op deze dag wordt landelijk aandacht gevraagd voor overprikkeling, een gevolg van niet-aangeboren hersenletsel (NAH). InteraktContour, een zorgorganisatie die mensen met NAH ondersteunt, geeft tips waarmee op 23 juni extra rekening kan worden gehouden met overprikkeling.

Wat is overprikkeling?

Overprikkeling is een veelvoorkomend gevolg van niet-aangeboren hersenletsel. De hersenen houden door de beschadiging minder zintuiglijke prikkels tegen. Dat leidt tot klachten zoals hoofdpijn, braken, uitputting of tijdelijke verlammingsverschijnselen. Overprikkeling kan al snel optreden. Bijvoorbeeld een druk behangetje, vogels die fluiten, de radio in een winkel, zon of parfum. Prikkels die mensen met gezonde hersenen amper opvallen. Het doen van boodschappen kan daardoor een zware of zelfs een onmogelijke opgave zijn vanwege alle geluiden, geuren, kleuren
en drukte in de winkels.

Huishoudelijke geluiden doen gewoon pijn

Een cliënt van InteraktContour vertelt hoe het is om overprikkelt te zijn: “Zonder zonnebril op of oordoppen in kan ik niet naar buiten. Boodschappen doen is een bijna onmogelijke taak geworden en ook thuis heb ik het zwaar. Normale huishoudelijke geluiden doen gewoon pijn”.

Ruim 300.000 mensen met overprikkeling

Naar schatting leven in Nederland ruim 300.000 mensen menen met een ernstige tot zeer ernstige vorm van overprikkeling als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel. Dat is bijna de helft van het totale aantal mensen met niet-aangeboren hersenletsel. En jaarlijks komen daar zo’n 40.000 mensen bij. Dat betekent dat in je omgeving zeker 2 mensen last hebben van overprikkeling.

Tips om rekening te houden met mensen met overprikkeling

Houd op dinsdag 23 juni daarom rekening met mensen die last hebben van overprikkeling. De
volgende tips kunnen daarbij helpen:

  • Draag schoenen met zachte zolen die niet piepen of klakken
  • Draag effen kleding zonder felle kleuren
  • Draag geen sterk parfum
  • Probeer gesprekken niet te luid te voeren
  • Zet je mobiele telefoon op ‘geluid uit’
  • Probeer niet met deuren te slaan, maar deze zachtjes dicht te doen
  • Probeer niet te fluiten
  • Houd het geluidsniveau van je radio en TV binnen je eigen muren

De Dag van de Overprikkeling werd in 2017 voor het eerst georganiseerd door Hersenletsel-uitleg.nl. Overprikkeling is een van de vele gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel. Andere gevolgen zijn bijvoorbeeld oververmoeidheid, apathisch of agressief gedrag en afasie (een taalstoornis als gevolg van NAH). Bij InteraktContour leren wij mensen omgaan met de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel in het dagelijks leven. Dat doen we aan de hand van behandeling, dagbesteding, individuele begeleiding en 24-uurs zorg bij jou thuis of op een van onze woonlocaties. Zie voor meer informatie www. interaktcontour.nl

Hoe u blinden en slechtzienden helpt 1,5 meter afstand te houden

Houd 1,5 meter afstand: dat is het devies. Maar wat als je een visuele beperking hebt en je afzettingen, markeringen en instructies op borden niet of nauwelijks ziet?

De Oogvereniging, Visio, Bartiméus en de Robert Coppes Stichting geven tips aan winkels, horecazaken, (culturele) instellingen en alle andere ondernemingen. Dit zodat ze als ze weer (gedeeltelijk) open zijn, toegankelijk zijn voor iedereen. Wilt u er bij het winkelen ook rekening mee houden dat niet iedereen deze afzettingen, markeringen en instructies op borden en deuren goed kan zien.

Tips voor winkels, horecazaken en (culturele) instellingen

De tips gaan onder andere over afzettingen, en hoe te voorkomen dat mensen daarover struikelen. Ook plexiglazen wanden zijn een belangrijk onderwerp aangezien die nogal eens over het hoofd worden gezien, met de nodige botsingen tot gevolg. Verder komen bejegening in winkels en informatie op de website van de Oogvereniging aan de orde.

Voor wie?

In Nederland wonen 300.000 mensen die slechtziend of blind zijn. 1,5 meter afstand inschatten is voor hen niet of nauwelijks mogelijk. Ook een geleidehond kan dit niet. Mensen met een visuele beperking willen, ook nu, zo zelfstandig mogelijk kunnen deelnemen aan de samenleving. De tips helpen niet alleen ongelukken te voorkomen bij mensen met een visuele beperking, maar ook bij ouderen en alle andere mensen.

Almeerse Saskia genomineerd voor de Gouden Bezem!

Saskia Schurman

Nieuwe Bezems is een landelijke beweging die er voor zorgt dat er weer met gezond verstand gedacht en gewerkt wordt in het sociale domein. Dit wordt samen gedaan met een community van changemakers – Nieuwe Bezems – die werkzaam zijn in het sociaal domein. De Nieuwe Bezems willen daarmee het geluk van zorgvragers weer voorop zetten.

Gouden Bezem

Van alle aanmeldingen heeft de vakjury vijf moedige en creatieve professionals in het sociaal domein genomineerd. Saskia Schurman uit Almere is één van de genomineerden.

Saskia Schurman

Saskia Schurman is vijf jaar geleden afgeschreven door de systeemwereld op alles wat ze niet zou kunnen met haar “beperkingen”. Maar meedoen met de maatschappij wilde ze juist wél! Op haar eigen wijze heeft ze weer zin kunnen geven aan haar leven, waarin zowel werk als vrijwilligerswerk de basis zijn.

“Vanuit mijn eigen ervaring denk en schrijf ik graag mee over de uitdagingen die we in de geestelijke gezondheidszorg hebben. Daarbij vraag ik expliciet aandacht voor het “mensperspectief”, het praten mét, in plaats van over mensen, en probeer ik op ludieke wijze de kloof tussen het beleid en de praktijk zichtbaar te maken. Samen nadenken over “wat was ook alweer de bedoeling”!”

Op 26 mei, tijdens het Online Inspiratievent Gezond Verstand in het Sociale Domein wordt deze award uitgereikt.
Kijk voor meer informatie en tickets op www.nieuwebezems.com.

1 2 3 9